ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ



Βρέθηκε ο αγνοούμενος γιος του Παπαχριστοφόρου

   
«Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός, κοιμάται μες το χώμα». Όχι στο μέτωπο της Αλβανίας, όπως λέει το τραγούδι, αλλά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τράχωνα, όπου το 1974 διεξήχθησαν σκληρές μάχες και το 211 Τάγμα Πεζικού έγραψε ιστορία με το αίμα των στρατιωτών του.

Ο ανθυπολοχαγός Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου έπαψε πλέον να είναι αγνοούμενος και εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στον κατάλογο των αθανάτων. Τυγχάνει να ήταν γιος του Παπαχριστόφορου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.



Οι πληροφορίες για το τι συνέβη μέσα στο καμίνι του καλοκαιριού του 1974 αλλά και στην κόλαση της τουρκικής εισβολής είναι συγκεχυμένες, αλλά ο τρίτος λόχος του 211 Τάγματος Πεζικού έδωσε άνιση μάχη. Ο αδελφός του Αλέξανδρου, Κώστας Παπαχριστοφόρου, ανέφερε στον «Φ» ότι εξ όσων ενημερώθηκε η οικογένεια, ο Αλέξανδρος έχει μια τρύπα στο κρανίο που παραπέμπει σε εν ψυχρώ εκτέλεσή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαχριστοφόρου, ο Αλέξανδρος μαζί με άλλους 6-7 στρατιώτες βρίσκονταν σε φυλάκιο και πολεμούσαν μέχρι που τελείωσαν τα πολεμοφόδια. Δεν έμεινε άλλη επιλογή από το να παραδοθεί μαζί με τους στρατιώτες του.

Φαίνεται, πως είτε αμέσως μετά τη σύλληψη ή ακόμη 1-2 μέρες αργότερα, εκτελέστηκαν όλοι εν ψυχρώ και τα λείψανά τους βρέθηκαν κοντά στο φυλάκιο όπου συνελήφθησαν στη Νεάπολη. Ο κ. Κώστας Παπαχριστοφόρου, επικαλούμενος και πληροφορίες που περισυνέλεξε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τόσον ο αδελφός του όσον και άλλοι στρατιώτες θα μπορούσαν να σωθούν, όχι βάζοντάς το στα πόδια, αλλά οπισθοχωρώντας συντεταγμένα σε άλλα σημεία, από όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αντιστέκονται.

Ο Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του φυλακίου του παραδόθηκαν στις 22 Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα που κατελήφθη ο Τράχωνας.

Δυστυχώς πέραν του αδελφού μου και των στρατιωτών του φυλακίου του, δολοφονήθηκαν και άλλοι στρατιώτες, είπε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Από όσους πολέμησαν στην περιοχή, 36 αγνοούνται και άλλοι έπεσαν μαχόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που περισυνελέγησαν κατά καιρούς, ο Αλέξανδρος είχε τραυματιστεί στον λαιμό.

Το 2015, ύστερα από 13 διαφορετικές αποτυχημένες εκσκαφές, βρέθηκαν 19 λείψανα σε έναν ομαδικό τάφο και άλλα 13 σε άλλο, ενώ αναζητείτο και τρίτο σημείο ταφής. Σταδιακά άρχισαν οι ταυτοποιήσεις και μόλις προ μερικών ημερών ταυτοποιήθηκε και ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου.

Η Διερευνητική Επιτροπή Αγοουμένων (ΔΕΑ) αναζητούσε ομαδικό τάφο πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές των κατεχομένων και γινόταν αναφορά στους αγνοούμενους του Τράχωνα. Σημειώνεται, ότι οι προσπάθειες εντοπισμού ομαδικού ή ομαδικών τάφων στην περιοχή άρχισαν από το 2005.

Οι Τούρκοι είχαν ισχυριστεί ότι περισυνέλεξαν Ελληνοκύπριους νεκρούς από τα πεδία των μαχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, μέχρι και το Καϊμακλί και ότι τους έθαψαν σε κάποια σημεία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περισυνελέγησαν, πεσόντες εθνοφρουροί τοποθετήθηκαν σε οχήματα συλλογής σκουπιδιών και οδηγήθηκαν σε περιοχή του Τράχωνα όπου και ρίχθηκαν σε ομαδικό τάφο που ανοίχτηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Το θέμα του χώρου ταφής στον Τράχωνα ηγέρθη και κατά τη διάρκεια επαφών του Ραούφ Ντενκτάς με τον Γλαύκο Κληρίδη.

Το 2015, όταν εντοπίστηκαν οστά αγνοουμένων, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στη ΔΕΑ κ. Κουτσιούκ δήλωσε πως μάλλον πρόκειται για Ε/κ στρατιώτες που μεταφέρθηκαν εκεί με δύο φορτηγά και θάφτηκαν.

Τι συνέβη στη μάχη του Τράχωνα

Η τουρκική επίθεση κατά του τομέα του 3ου Λόχου του 211 ξεκίνησε από η ώρα 4.40 πρωινής της 20ής Ιουλίου 1974. Η επίθεση εκδηλώθηκε κατά του υψώματος «Χοιροστασίου» με αιφνιδιαστική ενέργεια η οποία οδήγησε στην κατάληψη μέρους του υψώματος από τις εχθρικές δυνάμεις.

Παράλληλα, στη ζώνη ευθύνης του 3ου Λόχου στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες άρχισε και η ρίψη Τούρκων αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι ενίσχυσαν τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις και σε λίγα λεπτά ολόκληρη η ζώνη ευθύνης του 3ου Λόχου βαλλόταν κυρίως από το Φυλάκιο 1072 του Κλωστηρίου στη Νεάπολη, ενώ το Φυλάκιο 1103 στην Ομορφίτα δεχόταν τρομερή πίεση καταλήψεώς του. Στις 12μ. οι άνδρες του 3ου Λόχου κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν το απολεσθέν μέρος του υψώματος.

Την επομένη μέρα, 21 Ιουλίου, ο Λόχος δέχτηκε προσβολές πέραν από τις επίγειες τουρκικές δυνάμεις με καταιγιστικά πυρά και επιθέσεις από την τουρκική πολεμική αεροπορία και πυρά από ελεύθερους Σκοπευτές κατά του Σ.Δ. του Λόχου στην Ομορφίτα.

Την Τρίτη 22 Ιουλίου (εν μέσω εκεχειρίας) οι Τούρκοι προωθήθηκαν και άνδρες του 3ου λόχου οπισθοχώρησαν στο φυλάκιο 1083 στη Νεάπολη, το οποίο υπεράσπιζαν ο ανθυπολοχαγός Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος και οι στρατιώτες του. Εκεί διεξήχθησαν σκληρές μάχες σώμα με σώμα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό.

Η κηδεία του Αλέξανδρου θα τελεστεί προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί προσεχώς.

ΠΗΓΗ:/www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.