ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΛΟΧΙΑΣ Κ/Δ ΧΑΛΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 109 ΣΕΙΡΑ Α! ΜΟΙΡΑ 35 Μ.Κ ΚΥΠΡΟΣ 74-75



Με αφορμή την δική μου παρουσία ως Λοχίας Καταδρομών της Α! ΜΚ 35 ΜΚ στην ΚΥΠΡΟ το 1974, ξεκίνησα ένα οδοιπορικό στην αναζήτηση και την αμφιβολία, ευελπιστώντας ότι σ αυτό το ταξίδι θα διευρύνω τη συντροφιά μου αλληλεπιδρώντας , ανταλλάσσοντας απόψεις κι εμπειρίες. Σκοπός μου η διατήρηση της μνήμης μας στην λήθη του χρόνου.

ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:


Άρθρα που φωτίζουν την γνώση του Κυπριακού ζητήματος, με μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα του 1974 αλλά και προγενέστερα 1964-1967, σκοπός μας την εξεύρεση ψηγμάτων αλήθειας  που αφορά την ιστορία του μαρτυρικού λαού της Κύπρου μας.
Μας αρέσει η κριτική σκέψη, υποβάλλουμε διαρκώς σε δοκιμασία τα κριτήρια της αλήθειας, προβληματιζόμαστε με ηθικά διλήμματα και ηθικές προσεγγίσεις . Αλιεύουμε κάθε άρθρο που αφορά την Κύπρο, αγαπάμε την αλήθεια και  δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ιστορικά θέματα φιλτράροντας το κάθε άρθρο και χωρίς καταγγελτικό ύφος προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη ιστορικών γεγονότων.

Σας προσκαλούμε όχι απλά να μας ακολουθήσετε αλλά να μας βοηθήσετε να γίνουμε ποιο πλήρεις στην ενημέρωση,  γράψτε μας τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας,  στείλτε μας την δική σας ιστορία ( μαρτυρία ) τις σκέψεις και τις προτάσεις σας.

Ελπίζω να μην σας απογοητεύσω και να συνεχίσετε να βρίσκεται το ιστολόγιο μας ενδιαφέρον.
Δεν είμαι πασίγνωστος δεν είμαι δημοσιογράφος δεν έχω εκατοντάδες γνωστούς . Είμαι κάποιος από σας κι ευελπιστώ στην διάδοση του μέσα από σας - τους φίλους μας για να χτίσουμε κάτι καλό όλοι μαζί που να βοηθά στην βελτίωση του μπλοκ μας, ώστε να παραμείνει η  προσπάθεια της μνήμη μας ζωντανή στην λήθη του χρόνου,


ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ



8 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για το εργο σας κ.Χαλαρη.Εγω ονομαζομαι Ιωαννης Κλεισαρχακης και ειμαι γεννημενος το 1981. Ο πατερας μου ωστόσο υπηρετησε το 1975 στην Κυπρο αμεσως μετα την εισβολη και μου ανεφερε οτι ενας στρατιωτης τους ελεγε για τα γεγονοτα στον Πενταδακτυλο και συγκεκριμενα για μια προσπαθεια που έγινε της πρωτες μέρες του Αττίλα να καταληφθεί το κάστρο του Αγιου Ιλαριωνα, η οποία κατέληξε σε αποτυχία...το μονο που θελω να μου πίτε ειναι αν το επιβεβαιωνετε και εσεις... ο στρατιωτης ανεφερε το σκηνικό της μάχης εκεί...Το mail Μου ειναι το jankleis@hotmail.com Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΤ PAO LOW ΚΑΙ TOW MILAN 91/A ΕΣΣΟ ΕΛΔΥΚ 1ο ΤΑΓΜΑ ΕΛΔΥΚ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΛΕΟΝ.... ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΝΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πολύ κοντινό στον του Αγ. Ιλαρίωνα ύψωμα "Άσπρη Μούττη" κατελήφθη επιτυχώς από τους Κύπριους Καταδρομείς της 31ης ΜΚ. Απέμενε η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ τους ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ (ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ και είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού οι Δυνάμεις Κ.Δ. ΔΕΝ διαθέτουν βαρύ οπλισμο για ικανοποιητική άμυνα) από μονάδες πεζικού ώστε να μπορέσεουν να προωθηθούν και να καταλάβουν και το Κάστρο. Δυστυχώς, λόγω της ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ από τους υψηλά ιστάμενους επιτελείς,η αντικατάσταση ποτέ δεν ήρθε και οι τουρκικές δυνάμεις με την βοήθεια αλεξιπτωτιστών που πλημμύρισαν την περιοχή επανακατέλαβαν το ύψωμα (στην ουσία απεχώρησαν οι δυνάμεις μας γιατί κάθε άμυνα ήταν ανώφελη και επιζήμια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. ΥΓ: Ο γράφων: Δημήτρης Καραγιώργης - διετέλεσα Καταδρομέας στην Κυπριοακή Εθνοφορο πολύ αργότερα (1979-81) αλλά διάβασα αρκετές αναφορές στα γεγονότα του 74. Όντας 13 χ΄ρονων κατά την εισβολή ήμουν κι εγώ εξ εκείνων που περίμενα ΜΑΤΑΙΩΣ τα Ελληνικά Αεροπλάνα να αναχαιτίσουν τα τουρκικά και να βοηθήσουν στην ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ άμυνα - που δυαστυχώς ΔΕΝ ήρθαν ποτέ. (Ήρθαν βέβια τα ΝΟΡ-ΑΤΛΑΣ που ήταν όμως ΑΛΛΗ η αποστολή τους, όχι για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά). Αυτό με έκανε να προσπαθήσω να μάθω το "ΓΙΑΤΙ" - έτσι έμαθα πολλέ ςπτυχές της προδοσίας.

      Διαγραφή
  5. Μια άλλη ΠΟΛΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ιστορία όσον αφορά την προδοσία, έγινε στο Πυρόϊ καιαναφέρεται τουλάχιστον σε ΔΥΟ (2) βιβλία (Το ένα είναι του τότε Λοχαγού Ελευθέριου Σταμάτη "Κύριοι Πάτε για Ύπνο") και σε αρκετές εξ αοκοής μαρτυρίες. Το Πυρόϊ ειναι ένα χωριό από το οποίο ο Τουρκικόςε στρατός έπρεπε να περάσει για να φτάσει στην (κατεχόμενη) τώρα Λουρουτζιίνα. Φαίνεται ότι ήταν ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ με τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ γιατί: Μία ΔΙΜΟΙΡΙΑ καταδρομέων (ΟΥΤΕ ΚΑΝ λόχος!) - συγκεκριμένα 32 άτομα - με διοικητή τον ΑΝΘ/ΓΟ Αλαμπρίτη (κάποιοι μου είπαν ότι ήιαν ήταν άλλος, δεν έχει σημασία) στεκόταν εμπόδιο σε μια δύναμη από 400 (!) τούρκους που προσπαθούσαν να καταλάβουν το χωριό. ΤΡΕΙΣ επιθέσεις των τούρκων κατέληξαν ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ των τμημάτων τους και ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ οι τούρκοι ετρέποντο ΑΤΑΚΤΩΣ εις φυγήν. Κατά την διάρκλεια της μάχης, κάποιος ανώτερος από κάποιο κλιμάκιο πήρε τηλ. και ρωτούσε τι συμβαίνει. Ο ΑΝΘ/ΓΟΣ του εξήγησε την κατάσταση και ζήτησε ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ γιατί οι τούρκοι θα έφερναν ΑΡΜΑΤΑ και δεν θα είχαν τη δυνατότηα να τους εμποδίσουν. ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ. Όσι μόνο ΔΕΝ έστελναν ΑΛΛΑ του είπαν χαρακτηριστικά και τις ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ που πήραν τηλ. να... ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ το χωριό - ΕΝΟΣΩ ΑΚΟΜΑ οι τούρκοι ΕΤΡΕΠΟΝΤΟ ατάκτως εις ΦΥΓΗΝ..!! Την ΔΕΥΤΕΡΗ μάλιστα φορά ο ΑΝΘ/ΓΟΣ ΝΕΥΡΙΑΣΕ και λέγεται ότι ΕΚΛΕΙΣΕ/ΒΡΟΝΤΗΞΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ (!) από τον θυμό του - ΜΗ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ την "ΔΙΑΤΑΓΗ" αποχώρησης. Δυστυχώς αργά το απόγευμα ήρθαν τα ΑΡΜΑΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.