ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚ. Κ/Δ ΤΗΣ Α! ΜΟΙΡΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ



ΔΕΚ Κ/Δ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γεννήθηκε στις 12-05-1952 στο χουμέρι μυλοποτάμου Ρεθύμνου. Από γονείς βιοπαλαιστές αγρότες τον Κωστή και την Μαρία και ήταν το μεσαίο τέκνο της οικογένειας Γαλανάκη.
Έφυγε στην εφηβεία από το χωριό του για να ακολουθήσει μια καλύτερη ζωή με τα αδέρφια του στον Πειραιά. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές και κατέληξε να εργάζεται σαν σερβιτόρος σε ψαροταβέρνες στην φρεατίδα.

Εκεί γνώρισε ερωτεύτηκε και αγάπησε την γυναίκα του Μαρία όντας φοιτήτρια σε σχολή. Ο στρατός στην πορεία τους χώρισε. Τον κάλεσαν να υπηρετήσει την θητεία του το 1972, ξεκινώντας από το Μεγάλο Πεύκο και καταλήγοντας στο Μάλεμε στα Χανιά σαν καταδρομέας όπου και γίνετε Δεκανέας.

Τον Ιούλιο του 1974 κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του μαζί με άλλους επίλεκτους αξιωματικούς και καταδρομείς στον πόλεμο της Κύπρου.
Συμμετείχε στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού ΝΙΚΗ  , με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974.
Έλαβε μέρος  στην στρατιωτική αποστολή με προορισμό την Κύπρο και μαζί με άλλους καταδρομείς της Α! Μοίρας Καταδρομών και μία διμοιρία της Γ Μοίρας για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ματωμένη γη της Κύπρου.



Η όλη επιχείρηση είχε σκοπό την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής Αττίλας 1 και Αττίλας 2. Η επιχείρηση αυτή είχε ονομαστεί "ΝΙΚΗ" και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας.



Στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ' αυτό. Είκοσι επτά λοκατζήδες και τέσσερις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο λοκατζήδες από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα

Έζησαν δύσκολες καταστάσεις και εκεί η μοίρα του επιφυλάσσει το πρώτο σκληρό παιχνίδι ...αφού έχασε τους φίλους του, μπερδεύεται το όνομα του και ενημερώνουν την οικογένεια του ότι και ο ίδιος είναι νεκρός. Θλίψη και πένθος ακολουθεί τους οικείους του, στην πορεία βέβαια βρέθηκε το λάθος και γύρισε στην οικογένεια του και στο χωριό του με τιμές Ήρωα.




Μετά την απόλυση του ασχολήθηκε με το επιχειρηματικό κομμάτι στον τομέα της εστίασης στον Πειραιά. Όπου το 1981 ο μεγάλος σεισμός καταστρέφει την επιχείρηση του και κόπους μιας ζωής, έτσι αποφασίζουν να κατέβουν στην γενέτειρα τους την Κρήτη και να μείνουν στον Άγιο Νικόλαο.
Στην αρχή εργαζόταν σαν υπάλληλος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πορεία το 1989 αποφασίζει να ανοίξει την δική του επιχείρηση στον ίδιο τομέα μέχρι και το 2001.

Το 1999 στης 27 Δεκεμβρίου έμελλε να χάσει τον μονάκριβο του γιό Μηνά. Αυτό του κόστισε πολύ αλλά σαν γνήσιος κομάντος είχε μάθει να τα βγάζει πέρα και να στηρίζει την οικογένεια του. Μετά από διάφορα προβλήματα υγείας και έχοντας δώσει πολλές φορές ραντεβού με τον θάνατο πάντα ξέφευγε.

Το καλοκαίρι του 2010 έμαθε ότι έχει καρκίνο. Το πολέμησε, το πάλεψε, έδινε κουράγιο στην οικογένεια του και δεν το βάζε κάτω. Η  φράση πάντα που χρησιμοποιούσε ήταν: ‘’Εδώ δεν μ έβαλαν κάτω οι Τούρκοι θα με βάλει ο καρκίνος ,εγώ θα τον φάω’’.

Τον έτρωγε για 7 ολόκληρα χρόνια αλλά η μάχη ήταν άνιση. Έφυγε στης 27 Σεπτεμβρίου 2017 αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια του και στους ανθρώπους που τον αγάπησαν.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.