ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Δολοφόνησαν εγκλωβισμένους κατά την περίοδο 1976-1999


Δολοφόνησαν εγκλωβισμένους κατά την περίοδο 1976-1999

Ορισμένους τούς έκαψαν, άλλους τούς κατακρεούργησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες
occupied-north-cyprus-gravesΑναφορά σε δώδεκα περιπτώσεις που αφορούν δεκατρείς δολοφονίες εγκλωβισμένων έκανε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, ενώ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, κ. Νίκος Φαλάς, κατέθεσε στοιχεία για 14 δολοφονίες.

Παράλληλα κατέθεσε στοιχεία και για κακοποιήσεις εγκλωβισμένων. Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οι δεκατρείς εγκλωβισμένοι δολοφονήθηκαν την περίοδο 1976-1999. Όπως είπε, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην 75χρονη Μαρία Γιοκκαρού, την οποία Τούρκοι λήστεψαν και δολοφόνησαν και εν συνεχεία την έκαψαν.



Τη βρήκαν άλλοι εγκλωβισμένοι στο κρεβάτι της να καίγεται, αλλά μέχρι να σβήσουν τις φλόγες αποτεφρώθηκε, όπως είπε. Μόνο το κεφάλι της δεν αποτεφρώθηκε. Σε άλλη περίπτωση έποικοι βίασαν γυναίκα, την οποία σκότωσαν στη συνέχεια. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Φωτίου επικαλούμενος μαρτυρίες, έποικος, ο οποίος οδηγούσε τρακτέρ, σκότωσε εγκλωβισμένο που οδηγούσε ποδήλατο.



Ο κ. Νίκος Φαλάς κατέθεσε στοιχεία που αφορούν τις εξής δολοφονίες:


– 1975 (8 Ιουνίου), Κώμη Κεπήρ: Ελένη Αναστάση, 65 ετών. Τουρκοκύπριοι μπήκαν στο σπίτι της και, αφού την έπνιξαν, τη λήστεψαν. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και έκαψαν τη σορό και το σπίτι της. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πού είναι θαμμένη.

– 1976. Κατίνα Ανδρέα Γιακαλλή, 50 ετών. Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης και όταν ο εποικισμός με Τούρκους από την Τουρκία ήταν στο αποκορύφωμά του, Τούρκοι έποικοι τη λήστεψαν και τη δολοφόνησαν στο Ριζοκάρπασο. Της έμπηξαν ψαλίδι στο πρόσωπο, την κακοποίησαν άγρια και ύστερα την έκαψαν.

– 1977. Ζαχαρίας Παστουνάς, 65 ετών. Κτυπήθηκε εσκεμμένα θανάσιμα, ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του, από έποικο που οδηγούσε τρακτέρ.

– 1977. Λευτέρης Κοτσιεκκάς, 60 ετών. Τραυματίστηκε από έποικο ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του. Αφέθηκε να πεθάνει λίγες ώρες αργότερα από εσωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο της Αμμοχώστου.

– 1977 (4 Αυγούστου). Νικόλας Φραντζιέσκου, 76 ετών. Τρεις έποικοι τον λήστεψαν στο σπίτι του την ημέρα που πληρώθηκε τη σύνταξή του και μετά τον έπνιξαν. Η σορός του θάφτηκε χωρίς να γίνει νεκροψία.

– 1977 (Οκτώβριος). Μαρία Γιοκκαρκού Λαλλακούνα, 75 ετών. Τούρκοι δολοφόνοι καταλήστεψαν το σπίτι της και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά και την έκαψαν ζωντανή.

– 1984 (Αύγουστος). Γιάννης Γιωργαλλάς, 80 ετών. Λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, μπροστά στα μάτια της 40χρονης κόρης του, Σαββούς. Δράστης ένας 16χρονος Τούρκος.

– 1988. Ελένη Πολυδώρου Πτωχοπούλου, 72 ετών. Έποικοι τη λήστεψαν και μετά τη δολοφόνησαν πολτοποιώντας το κεφάλι της.

– 1990 (29 Μαρτίου). Δημήτρης Χριστοφή Δημήτρη, 76 ετών, και Φλουρέντζα Αυξέντη Φλούρου, 75 ετών. Τους λήστεψαν και στη συνέχεια τούς κατακρεούργησαν κόβοντάς τους τα χέρα, τα πόδια και τα κεφάλια. Ακολούθως τους περιέλουσαν με πετρέλαιο και τους έκαψαν. Οι καμένες σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου για νεκροψία και ακολούθως επιστράφηκαν στους δικούς τους για ταφή. Ο Χρίστος Κουράτου (Μουστακαλλής), που αντικατέστησε τον Δημήτρη ως νεκροθάφτη, όταν του παραδόθηκαν οι σακούλες, για να ανακαλύψει την κατάσταση των νεκρών, είπε στον Τούρκο υπεύθυνο ότι το έθιμο είναι να τυλίγονται οι νεκροί σε άσπρα σεντόνια, πράγμα που του επέτρεψε να κάνει. Έτσι άνοιξε τις σακούλες και επιβεβαίωσε το στυγερό αυτό έγκλημα. Δεκατρία χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε και ο ίδιος όταν κτυπήθηκε από αυτοκίνητο.



ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΥΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ


Κάποιες από τις δολοφονίες περιείχαν και το στοιχείο της εκδίκησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κίνητρο ήταν η ληστεία.

– 1991. Μαρία Λαζαρίδου, 74 ετών. Ληστεύθηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε άγρια. Επί του πτώματός της έγινε νεκροψία και το πόρισμα ήταν «φυσικός θάνατος». Αμέσως μετά τον θάνατό της, έποικοι κατέλαβαν το σπίτι της.

– 1999 (4 Απριλίου). Γιάννης Ηλία Μανιταρά, 84 ετών. Τούρκοι πράκτορες του κατοχικού καθεστώτος εισέρχονται στο σπίτι του, την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στην εκκλησία, και με στρατιωτική λαβή του σπάζουν τον σβέρκο και τον αφήνουν νεκρό. Ήθελαν να του κλείσουν το στόμα γιατί έναν χρόνο πριν είχε δώσει μυστικά μαρτυρία ενώπιον εκπροσώπων στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προς υποστήριξη της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

– 1999 (31 Αυγούστου). Στέλιος Χάρπας, 69 ετών. Τούρκοι έποικοι («αστυνομικοί») τον μετέφεραν με δόλιο τρόπο με το αυτοκίνητό του σε απόμερη περιοχή και, αφού τον σκότωσαν με πυροβολισμούς, τον περιέλουσαν με βενζίνη μέσα στο αυτοκίνητό του και τον έκαψαν.

– 2003 (17 Νοεμβρίου). Χρίστος Κουράτου (Μουστακαλλής), 74 ετών. Ενώ επέστρεφε στο Ριζοκάρπασο από την Αγία Τριάδα με μοτοσυκλέτα, τον χτύπησε Τούρκος λαθρέμπορος με αυτοκίνητο στον Άγιο Θύρσο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο κ. Φαλάς υποστηρίζει ότι το διάστημα μετά την εισβολή δολοφονήθηκαν και άλλοι Ελληνοκύπριοι στο Ριζοκάρπασο, κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί, όπως είπε.

Βάσος Βασιλείου, “Φ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.