ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

<

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ Γ ΜΑΚ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ


Ο Καταδρομέας Καβακιώτης Δημήτριος συμμετείχε  στην Επιχείρηση Νίκη,  Και έλαβε μέρος κυρίως στήν ΜΑΧΗ <<σταθμός>>ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ που έκοψε τις ορέξεις τών Τούρκων στήν προσπάθειά τους να καταλάβουν τήν Λευκωσία.
Τό πρωί τι 16ης Αυγούστου ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ δίνει κατεπείγουσα εντολή στόν διοικητή της Α! Μοιρας Παπαμελετίου, νά παράσχη αντιαρματική κάλυψη μέ έξι στοιχεια ΠΑΟ στήν πράσινη γραμμή, προστατέυοντας τήν Κυπριακή πρωτέυουσα από τήν τούρκικη επίθεση.
Ο Διοικητής της Α!ΜΚ Παπαμελετίου ζήτησε από τόν Υπλγο Νίκο Ντούβα που είχε τα βαρία όπλα να παρει δυο αυτοκίνητα και μαζί με τόν Υπλγο Νίκο Κοϊμτζογλου και μερικους κομάντος που είχαν ερθει μαζί τους απο την Γ!ΜΚ, να ετοιμαστούν γρήγορα γιατί οι Τούρκοι μπαινουν στην Λευκωσία. Ολο το πρωίνο οι Τούρκοι βομβάρδιζαν συνεχώς τήν Λευκωσία και τα περίχωρα. Ο Ντούβας ώς επικεφελής ενημερώνει τον Κοϊμτζογλου οτι με τα τρία στοιχεία ΠΑΟ θα μεταβεί στη Λουριντζίνα στο Πυρόϊ και ο Κοϊμτζογλου στις παρυφές Λευκωσίας.

Απο τό ημερολόγιο της Α! μοίρας
Ο Σερέτης Αλεξ. Χόλης Γεωρ. Καβακίωτης Δημ. Μπόμπολας Θεωδ.και Βατούγιας Γεωρ. ήταν της Γ! ΜΚ


ΥΠΛΓΟΣ ΚΟΪΜΤΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:

Η μάχη στό ύψωμα Κολοκασίδη ήταν καθοριστική για τήν τύχη της Λευκωσίας, γιατί σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή της σύγκρουσης Νίκο Κοϊμτζογλου <<αν οι Τούρκοι προχωρούσαν, μαζί με το πεζικό που ακολουθούσε, θα έπαιρναν και την υπόλοιπη Λευκωσία.>>



Πράγματι, ετσι έγινε, του διέθεσε μια μερσεντές και εναν Κύπριο οδηγο, και τους ακολούθησε ενα μπεντφορντ με στρατιώτες προς τήν αντιπροσωπεία του Κολοκασιδη, στο παουνταπάουτ στη Ford . Eκεί παίρνει εντολή απο τον διοικητη του 212 ΤΕΦ να προωθήσει ενα ΠΑΟ στο ύψωμα 180.  Tο 1ο ΠΑΟ με τόν καταδρομεα Μανώλη Μπικάκη σκοπευτή, τον ασυρματιστή Σερέτη και δύο ακομα καταδρομείς ξεκινησαν προς το υψωμα. Τα άλλα δύο στοιχεία με επικεφαλή τον Κοϊμτζογλου πήγαν στήν διαστάυρωση των οδών Λεωφόρου Δημοκρατιας και Γρηγορίου Αυξεντίου. Σκοπευτής στο ένα ήταν ο καταδρομέας Στέφανος Φωτιάδης και στο αλλο ο δεκανέας ΑθανάσιοςΒαλέρας

Εκεί στόν περίβολο του Κολοκασίδη βρήκαν και αλλους στρατιώτες του τάγματος, δεν πέρασαν λίγα λεπτά και πέφτουν δύο βλήματα 4.2" στον σταθμό Διοικήσεως. Σκοτώθηκαν τέσσερις Κύπροι στρατιώτες και τραυματίστηκε ο διοικητής του τάγματος καθώς και ο καταδρομέας Φωτιάδης ο οποίος σφάδαζε απο τούς πόνους και αιμοραγούσε ακατάσχετα.τοποθέτησαν νεκρούς και τραυματίες σε ένα φορτηγό και τούς πηγαν στο νοσοκομείο.Ο Κοϊμτζογλου προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τόν Μπικακη και δέν μπόρεσε γιατι το ύψωμα 180 οι τούρκοι τό χτυπούσαν με καταιγιστικά πυρά και δέν άφησαν κανένα περιθώριο στον Κρητικο καταδρομεα να προσεγγίσει. Αφού έγινε αυτό ήρθε ένα αυτοκινητο άσπρο σάν φορτηγάκι στο οποίο επιβιβάστηκαν ο Βαλέρας,ο Βατούγιας και ο Χόλης και κινήθηκαν για το ύψωμα 190, οταν ανεβήκαν επάνω υπήρχαν στρατιώτες επίστρατοι και προωθήθηκαν πιό μπροστά από την δική τους γραμμή. Στο στοιχείο μετά τον τραυματισμό του Φωτιάδη εμειναν ο Κοϊμτζογλου ο Μπομπολας και ο Καβακιώτης,προωθήθηκαν και περίμεναν να δούν τι θα γίνει πρίν την κατάπαυση του πυρός.  Καποια στιγμή άρχισε να έρχεται απο την σχόλη Γρηγορίου ένας ουλαμός, ο Κοϊμτζογλου έδωσε εντολή να ρίξουν. Πίσω απο τα άρματα ακολουθούσε πεζικό το οποίο βαλλόταν από ένα πενηντάρι που χειριζόταν ένας επίστρατος,έριξαν τέσσερα βλήματα χωρίς να πετύχουν στόχο, καποια στιγμή ο Μπόμπολας έφυγε να πάει κάτω στο ραουνταπάουτ να φέρει βλήματα, εκεί βρίσκει τον Μπικάκη τον Σερέτη και τους άλλους πού προσπαθούσαν να βάλουν μπρος το bedford για να φύγουν γιατί νόμιζαν, οτι η ομαδα του Κοϊμτζογλου είχαν σκότωθη. Ο Μπόμπολας τούς εξηγεί πώς ακρίβως εχουν τα πράγματα, παίρνει τον Μπικάκη και δύο βλήματα και ανεβαίνουν επάνω. Ερχόμενοι , τα αρματα είχανε φτάσει ήδη στα 100 μέτρα. Ρίχνει ενα βλήμα ο Μπικακης  και χτυπάει ένα άρμα το οποίο παίρνει φωτιά , κατόπιν αυτού πήρε θάρρος  κι ο άλλος σκοπευτής και έριξε χτυπώντας ακόμη ένα άρμα του οποίου έφυγε ο πύργος, όταν πήραν φωτιά και καιγόντουσαν, τα άλλα έκαναν ολοταχώς πίσω. Μετά ακολούθησε εκεχειρία. Παρέμειναν στο ύψωμα 190 έως τις 19 Αυγούστου 1974.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ Γ! Μ.Α.Κ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟ
Πήραμε εντολή να φυλάμε τα κεντρικά περάσματα πρός Λευκωσία.
Απο το πρωί  της 16ης Αυγούστου μας βομβάρδιζαν τα αεροπλάνα και το πυροβολικό της Τουρκίας.
Μετά το μεσημέρι πήραμε διαταγή να πάμε στήν Διοίκηση που στεγαζόταν στό υπόγειο της αντιπροσωπείας της  Ford.
Bομβαρδιζόμαστε συνέχεια, ένα βλήμα (όλμου) έπεσε στήν πίσω μεριά του κτιρίου που βρισκόμασταν και τραυματίστηκαν πολλά άτομα. Μεταξύ αυτών και ο κ/δ Φωτιάδης σκοπευτής του ΠΑΟ 90χιλ. Ο Διοικητής μας ρώτησε αν μπορούμε να επανδρώσουμε εμείς το στοιχείο , ήμουν με τόν Καβακιώτη και τόν ανθγο Νίκο Κοιμτζογλού, του απάντησα οτι μπορώ
και μας έδωσε διαταγή να πάμε στήν πρώτη γραμμή όπου έδιναν μάχη οι επίστρατοι Κύπριοι στήν περιοχή Κολοκασίδη απέναντι απο τήν σχολή Γρηγορίου.
Έτσι ξεκίνησε η μάχη, δέν πέρασαν λίγα λεπτά και τα Το'υρκικα άρματα βγήκαν σε σχηματισμό μάχης για να καταλάβουν τη Λευκωσία.
Αρχισα να ρίχνω με το ΠΑΟ σε όποιο άρμα ηταν κοντά μου, επτά βλήματα είχα όλα και όλα,
κάποια άρματα μας προσπέρασαν προχωρώντας πρός Λευκωσία, έριξα τέσσερα βλήματα χτυπήσαμε ένα άρμα και πήρε φωτιά.
Οι Τούρκοι άρχισαν να υποχωρούν, έδωσα το ΠΑΟ στόν Καβακιώτη και πήρα το Μ1 ρίχνοντας
στούς Τούρκους που υποχωρούσαν, ποιό πάνω είδα το άλλο στοιχείο ΠΑΟ που ήταν ο Μπικάκης  ο Σερέτης και ένας άλλος, φώναξα στόν Καβακιώτη και τόν Ανθγό Κοιμτζόγλου να έρθουν στό ύψωμα μαζί με τους άλλους γιατί μας είχαν τελειώσει τι βλήματα.
Τότε με χαρά είδαμε τα Τούρκικα άρματα να οπισθοχωρούν.
Μετά το τέλος της μάχης φυλάγαμε το ύψωμα μέχρι που μας δόθηκε εντολή να γυρίσουμε στήν μονάδα!


ΣΗΜΕΡΑ 29-3-2015 ΕΦΥΓΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ Γ ΜΑΚ ΕΦΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 25 ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΧΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ " ΝΙΚΗ" ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΗΡΩΑ Μ. ΜΠΙΚΑΚΗ ΕΝΑΣ ΣΕΜΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ 62 Λ.ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ'ΜΟΙΡΑΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!! 

(Στην φωτο ειναι ο Δημητρης σε μια ασκηση στα νερα τγς Σαμου)
Κ/Δ ΜΠΟΥΤΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ



Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΖΩΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ


Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ



Κ/Δ Γ! ΜΑΚ ΞΕΣΦΙΓΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΚΙΩΤΗΣ







ΚΑΜΠΙΝΚ ΣΑΜΟΥ



ΚΑΝΤΙΛΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Oσα δημοσιεύματα δεν έχουν την υπογραφή μας αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι την δική μας.Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις,, ή απειλές.

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος είναι απαραίτητη για την εθνική αυτογνωσία ενός λαού. Το blog μας με τρόπο απλό χωρίς να διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια, φωτίζει με αναδρομές στα γεγονότα σελίδες ιστορίας του μαρτυρικού Λαού της Κύπρου και των Ελλαδιτών και Κυπρίων νεκρών και αγνοουμένων Ηρώων.